STIRI IT: SELMA LAGERLÖF, prima femeie distinsă cu Nobelul pentru literatură, omagiată de Google


SELMA LAGERLÖF, prima femeie distinsă cu Nobelul pentru literatură, omagiată de Google

SELMA LAGERLÖF, prima femeie distinsă cu Nobelul pentru literatură, omagiată de Google

 

SELMA LAGERLÖF, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru literatură, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 155 de ani de la naştere.

SELMA LAGERLÖF s-a născut pe 20 noiembrie 1858, la Varmland, în Suedia. Opera lui SELMA LAGERLÖF, care a fost de asemenea şi prima femeie membră a Academiei Suedeze, posedă puternice tendinţe moral-educative, cultivând trecutul legendar, conservarea valorilor şi a tradiţiei. SELMA LAGERLÖF a scris romane-epopei, pline de fantezie şi lirism, cu rezonanţe din vechile legende scandinave.

De asemenea, SELMA LAGERLÖF a scris proză pentru copii, îmbinând date geografice, istorice şi culturale. De altfel, Google Doodle-ul pentru SELMA LAGERLÖF este inspirat tocmai din operele sale pentru copii.

SELMA LAGERLÖF s-a născut într-o familie în care tatăl, locotenentul Lagerlöf, era vesel, activ, sociabil, cu o fantezie bogată, plăcându-i să cânte şi să se joace cu copii, iar mama era serioasă, muncitoare, înţeleaptă şi avea o adâncă înţelegere pentru problemele sufleteşti ale celorlalţi. Când SELMA LAGERLÖF avea trei ani, s-a trezit într-o dimineaţă cu un picior paralizat, maladie de care nu s-a vindecat complet niciodată. Din acest motiv, SELMA LAGERLÖF nu a frecventat cursurile unei şcoli, ci a învăţat acasă.

De mică, SELMA LAGERLÖF a citit mult, cărţi de aventuri pline de fantezie, O mie şi una de nopţi, cărţile lui Walter Scott, povestirile lui Andersen. Încă de la 15 ani, SELMA LAGERLÖF a început să scrie versuri şi şi-a propus să devină scriitoare. Dorinţa de a îmbunătăţi situaţia materială precară a familiei a determinat-o pe SELMA LAGERLÖF să plece la Stockholm, în 1881, unde a urmat un an cursurile unui liceu pentru fete şi trei ani cursurile Şcolii pedagogice. Din 1885 până în 1895, SELMA LAGERLÖF a fost învăţătoare într-o şcoală de fete la Landskrona.

În această perioadă, SELMA LAGERLÖF a scris „Gösta Berlings saga” (1891). Cartea a fost primită foarte rece de critică. Acest lucru se explică prin faptul că, în timp ce scria cartea, SELMA LAGERLÖF a simţit că nu se poate încadra în canoanele literare ale epocii, povestirile ei, atât de intim legate de copilărie şi de adolescenţă, având nevoie de o libertate de expresie asemănătoare cu aceea a legendelor populare. Abia la doi ani după apariţia acestui eşec literar, un traducător danez a tradus cartea în daneză şi astfel „Gösta Berlings” a ajuns pe masa de lucru a lui Georg Brandes, cel mai autorizat critic literar din vremea sa. Recenzia favorabilă a acestuia a adus consacrarea definitivă a cărţii lui SELMA LAGERLÖF.

În opera lui SELMA LAGERLÖF predomină povestirea, legenda. Din motive didactice, SELMA LAGERLÖF a continuat scriind o carte de lecturi geografice despre Suedia, plină de amintiri istorice şi de descrieri exacte ale pământului suedez. Micii sau marii cititori ai acestei cărţi nici nu-şi imaginează că a fost scrisă pentru şcoala elementară. Cartea, „Nils Holgersson underbara resa genom Sverige” (Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia) (1907), a fost tradusă în foarte multe limbi şi este cea mai cunoscută lucrare a lui SELMA LAGERLÖF.

Pentru deosebitele ei merite, SELMA LAGERLÖF a primit titlul de Doctor Honoris Causa şi a devenit membru al Academiei Suedeze (1914). În 1939, SELMA LAGERLÖF a salvat-o de la exterminarea de către regimul nazist pe scriitoarea germană Nelly Sachs, care s-a refugiat la Stockholm. SELMA LAGERLÖF a decedat în 1940.

logoblog

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s