Stiri: GOOGLE îşi îmbunătăţeşte motorul de căutare, pentru a marca cea de-a 15-a aniversare a companiei


Gigantul american de internet Google, care sărbătoreşte vineri 15 ani de la lansare, a anunţat îmbunătăţirea funcţiilor motorului său de căutare.

GOOGLE îşi îmbunătăţeşte motorul de căutare, pentru a marca cea de-a 15-a aniversare a companiei

GOOGLE îşi îmbunătăţeşte motorul de căutare, pentru a marca cea de-a 15-a aniversare a companiei

Noile funcţionalităţi ale motorului de căutare Google au fost anunţate joi, de Amit Singhal, responsabilul diviziei Search a Google, pe blogul companiei.

Potrivit lui Amit Singhal, motorul de căutare Google are acum capacitatea de a răspunde unor solicitări complexe ale utilizatorilor, fiind totodată un instrument util de comparaţie.

„Ce cantitate de grăsimi saturate se găseşte în unt comparativ cu uleiul de măsline? Putem căuta răspunsul în mod simplu pe Google, folosind sintagma: +compară untul cu uleiul de măsline+”, a exemplificat Amit Singhal, precizând că acelaşi lucru poate fi încercat pentru a răspunde altor întrebări pentru care utilizatorul caută răspunsul.

De asemenea, Amit Singhal a promis că noile funcţionalităţi ale Google permit „o conversaţie” mai naturală a utilizatorului motorului de căutare cu diferitele aplicaţii ale companiei.

Singhal promite şi un nou look – „mai curat şi mai simplu, optimizat ecranelor tactile” – pentru motorul de căutare şi pentru publicitatea pe telefoane mobile şi tablete.

Conform AFP, care îl citează pe Danny Sullivan, de la blogul Search Engine Land, algoritmul care stă la baza noilor funcţionalităţi ale Google poartă denumirea „hummingbird” (colibri), fiind conceput special pentru operarea unor solicitări complexe.

Pe de altă parte, compania Google a invitat jurnaliştii joi să viziteze garajul din Menlo Park, California, unde Larry Page, în prezent director general al grupului, şi Sergey Brin au demarat business-ul Google, în 1998.

O pagină specială a fost totodată creată pe reţeaua de socializare a grupului, Google+, unde poate fi vizualizat un album cu fotografii ale versiunii originale a motorului de căutare Google.

De asemenea, vineri, Google şi-a modificat logoul pentru a marca 15 ani de la înfiinţarea companiei. Noul logo este realizat sub forma unui joc interactiv, iar a doua literă „o” din cuvântul Google este reprezentată sub forma unui tort cu două lumânări.

Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, a lansat în ultimii ani noi servicii pentru atragerea de noi utilizatori şi venituri. Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie activă pe toate marile pieţe globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

În 1995, Larry Page şi Sergey Brin se întâlnesc la Stanford. Larry, în vârstă de 22 de ani, absolvent al Universităţii Michigan, este interesat de universitate, iar Sergey, în vârstă de 21 de ani, este desemnat să îi servească ca ghid. După spusele unora, prima oară când s-au întâlnit, cei doi se contraziceau în aproape toate privinţele.

În 1996, Larry şi Sergey, care acum sunt licenţiaţi în informatică la Stanford, încep să colaboreze la dezvoltarea unui motor de căutare numit BackRub. BackRub va funcţiona pe serverele de la Stanford timp de peste un an, până ajunge să ocupe prea multă lăţime de bandă şi nu mai este potrivit pentru universitate.

Un an mai târziu, în 1997, Larry şi Sergey decid că motorul de căutare BackRub are nevoie de un nou nume. După o perioadă de gândire, aleg numele Google – un joc de cuvinte pornind de la „googol”, un termen matematic pentru numărul reprezentat de cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Utilizarea acestui termen întruchipează misiunea lor de a organiza o cantitate aparent infinită de informaţii de pe web.

În august 1998, cofondatorul companiei Sun, Andy Bechtolsheim, scrie un cec în valoare de 100.000 de dolari pentru o entitate care încă nu există: o companie numită Google Inc.

În luna septembrie a aceluiaşi an, Google îşi amenajează spaţiul de lucru în garajul lui Susan Wojcicki, la adresa 232 Santa Margarita, Menlo Park. Google solicită înregistrarea în California pe 4 septembrie. La scurt timp, Larry şi Sergey deschid un cont bancar pentru compania nou înfiinţată şi depun cecul primit de la Andy Bechtolsheim.

Ulterior, Larry şi Sergey îl cooptează pe Craig Silverstein ca primul lor angajat; acesta este un coleg de la Facultatea de Informatică Stanford.

În decembrie 1998, PC Magazine scria că Google „are un dar neobişnuit de a afişa rezultate extrem de relevante” şi recunoaşte Google ca fiind motorul de căutare preferat în clasamentul Top 100 Web Sites (Top 100 de site-uri web) pentru 1998.

În februarie 1999, sediul din garaj devine neîncăpător, astfel că Google se mută în casă nouă la 165 University Avenue în Palo Alto, având numai 8 angajaţi.

De atunci, Google a început dezvoltarea la nivel internaţional, lansând din ce în se mai multe servicii şi produse. În octombrie 2006, Google a anunţat achiziţionarea site-ului de partajare YouTube.

În ianuarie 2011, Google a anunţat că Larry Page va deveni director executiv începând din aprilie 2011, iar Eric Schmidt – preşedinte executiv.

În ianuarie 2012, Google a devenit prima companie importantă de servicii de internet care a obţinut certificarea ISO 14001 şi OHSAS 18001 pentru toate centrele de date deţinute care funcţionează în SUA, pentru standarde înalte în ceea ce priveşte managementul mediului şi siguranţa forţei de muncă.

Potrivit studiului BrandZ Top 100, publicat în mai 2013, Google se situează pe poziţia a doua a celor mai valoroase branduri din lume (după Apple), fiind evaluat la 113,67 miliarde de dolari.

În ultima perioadă, Google investeşte tot mai mult în sectoare străine de activitatea de bază, de IT, publicitate online şi servicii pe internet. Fondul de capital de risc al grupului, Google Ventures, a investit deja în mai multe companii din domeniul sănătăţii. Printr-o divizie de cercetare, compania este implicată şi în dezvoltarea de ochelari computerizaţi şi sisteme de navigaţie autonomă pentru automobile.

Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou în Bucureşti, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.

mihaimarian1988-wordpress-com

mihaimarian1988-wordpress-com

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s