Stiri: ANTONI GAUDI. Se împlinesc 161 de ani de la naşterea celebrului arhitect catalan Antoni Gaudi


161 de ani de la nașterea lui Antoni Gaudi

161 de ani de la nașterea lui Antoni Gaudi

161 de ani de la nașterea lui Antoni Gaudi_2

161 de ani de la nașterea lui Antoni Gaudi_2

 

ANTONI GAUDI. Google marchează astăzi, printr-un nou Google Doodle, 161 de ani de la naşterea arhitectului catalan Antoni Gaudi. Artistul, unul dintre cei mai originali din domeniul lui, este greu de încadrat într-un stil arhitectural, deşi mulţi l-au asociat cu mişcarea Art Nouveau. Mulţi au spus despre opera lui Antoni Gaudi că pare deprinsă dintr-un tărâm fantastic, al basmului.

Antoni Gaudi este cunoscut în special pentru catedrala Sagrada Familia („Familia Sacră” – trad.) din Barcelona. Nu a finalizat această operă, începută în 1883, deoarece a murit în 1926, lovit de un tramvai. La monument se lucrează şi astăzi.

Antoni Gaudi a avut întotdeauna o fire explozivă. Chiar el spunea despre sine că singurul lucru pe care nu l-a putut controla în viaţa sa a fost cumpătul. Pe de altă parte însă, Gaudi era extrem de credincios, de nenumărate ori arătând că doar Dumnezeu şi natura îl inspiră să lucreze.„Arhitectura este aranjament de lumină, pe când sculptura este joc de lumină”, spunea Antoni Gaudi.

Alte opere cunoscute ale lui Antoni Gaudi sunt Casa Mila (construită în 1907) sau Parcul Guell (amenajat între 1900 şi 1914).

În tinereţe, Antoni Gaudi a fost inspirat de arhitectul francez Eugene Viollet-le-Duc, cunoscut în special pentru renovările de clădiri medievale şi un susţinător al revenirii stilului gotic.

Antoni Gaudi s-a născut pe 25 iunie 1852 în satul Riudoms, din Catalonia. A fost al cincelea şi ultimul copil al lui Francesc Gaudi i Serra (arămar) şi al Antoniei Cornet i Bertran (provenind şi ea dintr-o familie de arămari). Antoni Gaudi avea să declare că a descoperit sensul spaţiului în atelierul tatălui său, privind ţevile ondulate pe care le făcea acesta.

Încă din copilărie, Gaudi a avut o sănătate şubredă, fiind afectat de reumatism. Neputând să se joace prea mult cu ceilalţi copii, Antoni Gaudi a dezvoltat un simţ dezvoltat al observaţiei în plimbările pe care le făcea în mijlocul naturii.

Familia lui Antoni Gaudi a stat parcă sub zodia morţii. Doi dintre fraţii lui au murit de mici la 2 şi 4 ani. Un frate mai mare a murit din cauze necunoscute în 1876, la scurt timp după ce obţinuse diploma de medic. La scurt timp a murit şi mama lui Antoni Gaudi. Trei ani mai târziu şi la un an după ce Gaudi primea diploma de arhitect, murea şi sora lui, Rosa. Fiica acesteia a rămas în grija lui Antoni Gaudi. Acesta s-a mutat împreună cu tatăl şi nepoata la Barcelona. Tatăl său s-a stins din viaţă în anul 1906, la vârsta de 93 de ani, iar nepoata sa, având o sănătate precară, a murit la vârsta de 36 de ani.

Antoni Gaudi a fost susţinut încă din tinereţe de Eusebi Guell, un industriaş bogat, pentru care a creat un palat în 1889 (Palatul Guell). Această clădire face parte acum din patrimoniul mondial al UNESCO. Guell l-a susţinut financiar pe Gaudi până la moartea industriaşului.

161 de ani de la nașterea lui Antoni Gaudi

161 de ani de la nașterea lui Antoni Gaudi

mihaimarian1988.wordpress.com

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s