Video: MIRIAM MAKEBA, cântăreaţa care a condamnat apartheidul şi a cucerit lumea cu „Pata Pata”, omagiată de Google. Cine este MAMA AFRICA. VIDEO


MIRIAM MAKEBA, cântăreaţa care a condamnat apartheidul şi a cucerit lumea cu „Pata Pata”, omagiată de Google. Cine este MAMA AFRICA.

MIRIAM MAKEBA, cântăreaţa care a condamnat apartheidul şi a cucerit lumea cu „Pata Pata”, omagiată de Google. Cine este MAMA AFRICA.

 

MIRIAM MAKEBA, cântăreaţa sud-africană cunoscută drept MAMA AFRICA, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 81 de ani de la naşterea sa.

MIRIAM MAKEBA s-a născut pe 4 martie 1932 în Johannesburg şi şi-a petrecut primele şase luni din viaţă în închisoare, mama ei fiind condamnată pentru comercializarea unei beri făcute în casă. În copilărie, MIRIAM MAKEBA a făcut parte din corul şcolii, iar la 18 ani a născut singurul său copil. La scurt timp, MIRIAM MAKEBA s-a îmbolnăvit de cancer la sân şi a fost părăsită de soţ.

MIRIAM MAKEBA şi-a început cariera muzicală în anii ’50, când s-a alăturat unui grup de jazz. Apoi, MIRIAM MAKEBA şi-a făcut o trupă formată exclusiv din fete, numită The Skylarks, alături de care a lansat piesa „Pata Pata”.

În 1959, MIRIAM MAKEBA a apărut în documentarul anti-apartheid „Come back, Africa”, fapt care a dus la anularea paşaportului său sud-african. După ce a călătorit în Italia, Marea Britanie şi SUA, aceasta a încercat să se întoarcă în Africa de Sud, însă nu a fost primită în ţară.

În SUA, MIRIAM MAKEBA a jucat în „King Kong”, pe Broadway, apoi a cântat alături de Harry Belafonte la cea de-a 45-a aniversare a lui John F. Kennedy. În 1967, după mai multe albume lansate în SUA, artista a relansat piesa „Pata Pata” şi a devenit cunoscută în întreaga lume drept MAMA AFRICA.

MIRIAM MAKEBA a condamnat apartheidul în faţa ONU şi, după ce i s-a refuzat dreptul de a se întoarce în Africa de Sud, a devenit practic „cetăţean al întregii lumi”, primind paşapoarte de la Guinea, Belgia şi Ghana.

După ce a fost căsătorită de mai multe ori şi a locuit în Guinea şi Belgia, MIRIAM MAKEBA s-a întors în Africa de Sud pe 10 iunie 1990, la scurt timp după ce Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare, iar apartheidul a început să fie condamnat şi, în cele din urmă, eliminat.

MIRIAM MAKEBA a murit pe 9 noiembrie 2008, după ce a suferit un atac de cord pe scenă, în Italia. De-a lungul carierei, MAMA AFRICA a scos 23 de albume şi a jucat sau a cântat în 15 filme, primind un Grammy pentru Cea mai bună înregistrare folk, în 1966.

mihaimarian1988.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s