Stiri: Romania este amenintata de virusul Red October, „cel mai sofisticat spionaj cibernetic din istorie”


Romania este amenintata de virusul Red October, cel mai sofisticat spionaj cibernetic din istorie

Romania este amenintata de virusul Red October, cel mai sofisticat spionaj cibernetic din istorie

 

Agentiile de investigatii de pe intreg mapamondul, inclusiv din Romania, sunt in alerta maxima, in urma unui atac cibernetic fara precedent.

Inca din 2007, indivizi necunoscuti fura informatii extrem de importante din institutii guvernamentale si diplomatice, din toata lumea. 4 astfel de tinte au fost identificate si in Romania.

Specialistii spun, ca avem de-a face, cu „cel mai ingrijorator si sofisticat spionaj cibernetic din istorie”.

Cel putin 4 institutii de stat dar si ambasade ale unor tari occidentale la Bucuresti au fost atacate cibernetic in ultimul an.

„Este vorba despre o operatiune de spionaj foarte complexa, unul dintre cele mai ingrijoratoare atacuri cibernetice din istorie si fara indoiala unul dintre cele mai sofisticate”, spune Costin Raiu, directorul de cercetare de la Kaspersky.

Atacatorii sunt hackeri ramasi necunoscuti despre care serviciile de informatii stiu doar ca lovesc de undeva din lume. O fac de 7 ani si au deja un nume: Octombrie Rosu. Au inceput cu fostele tari membre ale Uniunii Sovietice de unde au furat date guvernamentale, militare sau din cercetare. S-au mutat apoi in Europa de est.

„Poate fi o ancheta grea, in functie de ce anume s-a sustras. Sa vedem de cand este infectia, posibil sa fie mai demult”, spune Dan Tofan, directorul tehnic Cert-Ro.

Indivizii au trimis pe adresele institutiilor vizate mailuri cu titluri extrem de atragatoare.

In momentul in care destinatarul deschidea fisierul atasat, un virus se instala automat in calculator, iar de acolo in toata reteaua. Trimitea apoi documentele, mailurile si parolele victimei catre un server din Rusia. De acolo, specialistii in IT le-au pierdut urma hakerilor.

„Atacatorii par sa fie interesati de furtul de documente ce contin informatii sensibile, incearca sa fure documente criptate cu un soft folosit de catre NATO si UE”, spune Dan Tofan, directorul tehnic Cert-Ro.

67 de tari din toata lumea au fost spionate timp de 5 ani. Fara sa lase macar vreo urma, hotii au adunat terabiti de informatii care ar putea umple biblioteca Congresului American. Ar putea fi rusi, spun specialistii.

Specialistii laboratoarelor Kaspersky, cei care au descoperit virusul, impreuna cu centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica incearca acum sa afle cat mai multe elemente care ar putea sa-i ajute pe anchetatori sa dea pana la urma de acesti spioni.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s