Un desert pufos si delicios, cu care nu ai cum sa dai gres.
Timp de preparare: Indelungat
Numar de portii: 8-10
Complexitate: mediu
Ingrediente
500 g faina
175 g zahar pudra
175 g margarina
250 g crema de branza
2 oua
50 ml rom/coniac
coaja rasa de la o lamaie
1 lingurita cu cardamon
1 lingurita cu nucsoara
1 lingurita cu praf de copt
200 g stafide
150 g nuci (alune) pisate
100 g portocala glasata
50 g margarina pentru uns
PENTRU ORNAT
50 g zahar tos
50 g zahar pudra
Mod de preparare
Freaca margarina cu zaharul pudra si cele 2 oua (daca o faci cu mixerul, atunci sa fie la viteza mica). Adauga crema de branza (de foarte buna calitate, fara nici un pic de zer) si amesteca pana vei obtine o compozitie omogena.
Pune mirodeniile, romul, nuca pisata (dupa ce ai rumenit-o intr-o tigaie ori in cuptor), stafidele, portocala glasata taiata marunt si abia la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
Pune aluatul rezultat (destul de moale) la cald, pentru o jumatate de ora.
Imparte-l in doua bucati si intinde foi ovale cu grosimea de 2-3 cm. Da-le forma de cozonac, dar ai grija ca partea de jos sa fie cu 1 cm mai in afara decat cea de sus.
Da la cuptor pentru 55-60 de minute. Cat sunt fierbinti, unge-i cu margarina topita, presara zahar tos, iar cand s-au racit, zahar pudra.