Stiri: GOOGLE şi-a schimbat logo-ul. Matematiciana Ada Lovelace, sărbătorită la 197 de ani de la naşterea sa


Ada Lovelace, sărbătorită la 197 de ani de la naşterea sa

Ada Lovelace, sărbătorită la 197 de ani de la naşterea sa

Google şi-a modificat, luni, logoul, pentru a sărbători 197 de ani de la naşterea Adei Lovelace, matematiciană şi scriitoare engleză, considerată primul programator din lume.

Noul logo o prezintă pe Ada Lovelace stând aşezată pe un scaun şi scriind cu o pană pe un papirus care „se revarsă” de pe masa din faţa sa, formând literele cuvântului „Google”.

Augusta Ada King, contesă de Lovelace (10 decembrie 1815 – 27 noiembrie 1852), născută cu numele Augusta Ada Byron şi cunoscută în mod comun ca Ada Lovelace, a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron (cu Anne Isabella Byron).

Ada Lovelace s-a remarcat în domeniul ştiinţelor matematice şi ca scriitoare, fiind cunoscută în principal pentru colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, cel care a proiectat primul calculator din lume, în 1837, cunoscut ca „Motorul Analitic”. Ada Lovelace a scris primul algoritm pentru un computer, potrivit guardian.co.uk.

Ca urmare a colaborării sale la realizarea „Motorului Analitic”, Ada Lovelace este cunoscută ca fiind primul programator din lume, iar limbajul de programare Ada îi poartă numele.

Noul logo al Google prezintă o evoluţie a istoriei computerelor – de la primul program pe care Ada Lovelace l-a creat pentru „Motorul Analitic” la laptopul şi tabletele din zilele noastre.

Ada Lovelace nu l-a cunoscut foarte bine pe faimosul său tată, poetul Lord Byron, întrucât părinţii săi s-au despărţit imediat după naşterea sa. Ada Lovelace nu a avut o relaţie apropiată cu tatăl său, care a decedat când ea avea vârsta de opt ani.

Lovelace a fost pasionată de ştiinţele matematice din copilărie, fiind îndrumată chiar de mama sa, Annabella, care a fost la rândul său o matematiciană talentată.

Aptitudinile sale au fost însă perfecţionate de Augustus De Morgan, primul său profesor în ştiinţe matematice de la Universitatea din Londra.

Ada Lovelace i-a fost prezentată lui Charles Babbage, „părintele computerelor”, de Mary Somerville, la rândul său o matematiciană celebră, care a fost şi mentor pentru Ada.

Ada Lovelace a început să colaboreze cu Charles Babbage, atunci când ea a tradus un articol al matematicianului şi inginerului italian Luigi Federico, pentru „Motorul Analitic”, la care lucra Babbage. Activitatea Adei Lovelace nu a constat însă doar în traducerea articolului, întrucât notele ei au fost mult mai elaborate decât articolul pe care îl traducea.

Ada Lovelace a fost supranumită de Charles Babbage „vrăjitoarea numerelor”.

În 1835, Ada Lovelace s-a căsătorit cu William King, un nobil englez, la rândul său om de ştiinţă.

Ada Lovelace a decedat la vârsta de 36 de ani, pe 27 noiembrie 1852, din cauza unui cancer uterin.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s